8 Ağustos 2008 Cuma

Halk Kahramanı Recep İvedik


Sokaktan geçen herhangi bir insana ''Türkiye'de 2008 yılının popüler kültür ikonu kimdir?'' diye bir soru sorulursa,alınacak cevap genellikle aynıdır: Recep İvedik. Şahan Gökbakar'ın bundan 4 yıl önce tv8'de yayınlanan şovu için yarattığı bir karakter olan Recep İvedik, beyaz perdeye aktarılan hikayesinin ardından bir popüler kültür ikonu,bir halk kahramanı,bir reklam yıldızı ve bir polemik malzemesine dönüştü.

''Recep İvedik Tatilde'' filminin büyük gişe başarısının ardından, Recep İvedik'in bir reklam yıldızı haline gelmesi beklenen bir sonuçtu ve Recep'i ilk kapan Turkcell oldu. Recep İvedik'in Turkcell reklamlarında boy göstermesinin ardından ise Ahmet Hakan'ın, Recep İvedik'in Turkcell imajına ne kadar uyduğunu sorgulamasının ardından, Necip Türk Basını'nın yeni oyuncağı Recep İvedik oldu. Ertuğrul Özkök,Serdar Turgut ve son olarak da Emre Aköz, Recep İvedik karakterinin fazla acımasız eleştirilere maruz kaldığını belirten yazılar yazdılar. Bu tartışmaların alıp yürümesinin sonucunda Turkcell'de bir açıklama yaparak, Recep İvedik temalı reklamların beğenildiğini ve Recep İvedik karakterinden memnun olduklarını belirttiler. Yani hayali bir kahraman bu denli büyük bir gündem yarattı ki bunun benzerlerini de daha önce yaşamış olduğumuz için bu durum beni hiç ama hiç şaşırtmadı ki benim bu konu hakkında yazmam bile kafamda ciddi yer ettiğini gösteriyor.

Recep İvedik ile ilgili kişisel görüşüm ise televizyondaki bir komedi programında skeç kahramanı olarak ve reklam yıldızı olarak başarılı ancak, bu kadar sansasyonel bir sinema yıldızı olmak için ise ziyadesiyle vasat. Şahan Gökbakar'ın zekasının, Recep İvedik karakterinden daha iyisini üretebileceğine inananlardanım ama sanırım o da işin kolayını kaçarak, ortalama bir işle, büyük ticari başarı elde etme yolunu seçti. Çünkü Şahan'ın televizyona yaptığı programlar için yarattığı karakterler içinde Recep İvedik karakterinden kat be kat komik olanları vardı. Ancak Recep İvedik'teki duygusal anti-kahraman havasının ticari başarısının hem Gökbakar'a hem de prodüktörlere daha cazip geldiği de açık seçik ortada. Zaten filmin son sahnesinden de anlaşılacağı üzerine, daha tartışacak Recep İvedik filmlerini izlememiz de yakındır.

Tabii Recep İvedik'in bu kadar göz önünde olması,kendisini çocuklar için de bir ikon haline getirmekte ama bırakalım da bu konuyu da psikologlar yazsın...

Hiç yorum yok: